Ekonomi

Madenciler ‘yüzyılın felaketinde’ binlerce hayatın kurtarılmasına yardımcı oldu

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Lideri Ali Emiroğlu, “dünyanın felaketi” olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremin ilk gününden bu yana arama kurtarma çalışmalarına kamu ve özel sektörden 10 bini aşkın madencinin katıldığını bildirdi. yüzyıl”, “Hiçbir ekip madenciler kadar cesaretle yer altına inemez. Enkazdan çıkarılmasına yardım etti.” söz konusu.

Emiroğlu, Ankara’da görevli bir grup gazeteciyle yaptığı görüşmede, mayın arama kurtarma ekiplerinin, gelişmiş risk algısı, tahkimat bilgisi ve arazide çalışabilme becerileri sayesinde binlerce vatandaşın ve çok sayıda evcil hayvanın enkazdan kurtulmasına yardımcı olduğunu söyledi. karanlık.

Mayın arama kurtarma gruplarının talimat beklemeden bu tür afetlere hazır olduğunu vurgulayan Emiroğlu, “Yaşadığımız son deprem felaketinde tüm ekiplerimiz 2 saat içinde bölgeye hareket etmek için tüm hazırlıklarını yaptı. İncirlik Havalimanı’na ilk olarak İzmir’den 9 kişi geldi: “Mevsim koşullarının sertliği maden ekiplerinin yerlerine ulaşımını zorlaştırdı. Buna rağmen bazı ekipler bölgeye ulaştı.” dedi.

Emiroğlu, mevcut durumda bölgede çok az madenci kaldığını belirterek, “Birlik üyesi firmalar afetin ardından ‘Kriz Masası’ oluşturdu ve AFAD ile Enerji ve Olağan Kaynaklar Bakanlığı arasında kısa sürede uyum sağlandı. Madencilik sektörünün geçmişte olduğu gibi doğal afetlerde de son yüzyılın en önemli bölümünü oluşturduğunu anlatan Büyük deprem felaketinde hızlı bir şekilde organize olma yeteneğini gösterdi. Bölgede 10 binden fazla kamu ve özel madenci bulunuyordu. Bu gruplardan birçoğu çalışmalarını tamamlayıp geri döndü. Madencilerimiz binlerce vatandaşın enkazdan çıkarılmasına yardımcı oldu.” değerlendirmesini yaptı.

“Milli mayın kurtarma timi kurulmalı”

Emiroğlu, benzer afetlerde farklı sektörlerden birçok ekibin uyumlu çalışmasının desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Daha çok arama kurtarma köpeği yetiştirilmesi, dinleme cihazı sayısının artırılması, termal kamera sayısının artırılması gibi çalışmaların yapılması gerektiğine işaret eden Emiroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyada deprem üreten en büyük ikinci coğrafyadayız. Bu afetler bize milli bir mayın kurtarma timi kurmamız gerektiğini gösteriyor. Depremlerde ilk veriyi doğru almak ve insanları kurtarmak doğru olur. nokta atışı.Bölgede de yapıldı.Dernek olarak daha önce bu yönde adımlar attık.Mayın kurtarma yarışları düzenledik.Eğitim, iletişim ve bilgi aktarımı yapıldı.Birçok afet durumu veya kaza için modüller geliştirildi. Bu eğitimlerde Afet ve kaza senaryoları çalışıldı. İhtiyaç durumlarına göre eğitimler vermeye devam ediyoruz. Madencilerimizi fiziksel ve zihinsel olarak hazırlıyoruz. Bu alanı daha da geliştirecek insan gücüne sahibiz.”

Önümüzdeki yıl Türkiye’de uluslararası bir mayın kurtarma yarışması düzenleneceğini hatırlatan Emiroğlu, bu yarışmaya Türkiye Kömür İşletmeleri’nin ev sahipliğinde Kütahya’nın Tunçbilek ilçesinde düzenleneceğini ve Güney Afrika, Yunanistan, Brezilya gibi ülkelerin katılacağını bildirdi.

Emiroğlu, bu depremde gündeme gelen “domuz çatı” yöntemi hakkında da bilgi verdi.

Domuz çatı yönteminin tavanın çökmesini önleyen bir güçlendirme yöntemi olduğunu vurgulayan Emiroğlu, “Herkes uygulayamaz. Ağaç direklerin iki tarafı da bu alanda eğitim almış ve pig çatı ustası denilen kişiler tarafından kesilir ve bu yapılar sert ağaçtan hazırlanır.Domuz çatı gürgen, meşe ve kayın ağacından yapılır.Çam.Çam basınç altında liflerine ayrıldığı için ağaç kullanılmaz.Domuz çatı, tavanın çökmemesi için yükü tabana verir. ” terimleri kullandı.

otlukbeliajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu