Haber

Dr. Ahmet Adiller: “Su fakiri olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz.” 1 günde milyonlarca metreküp su tasarrufu yapmak mümkün!

Son yılların en sıcak günlerinin yaşandığı ülkemizde, başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde su tasarrufu için birbiri ardına uyarılar yapılıyor. Su kullanım önlemlerindeki rekor artışın endişe verici olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Adiller, su tasarrufunda bireysel tasarrufların çok değerli olduğunu vurguluyor. Evde, işyerinde ve bahçede kullanılan su miktarının çeşitli formüllerle azaltılabileceğinin altını çizen Adiller, aksi takdirde şimdiki nesillerin gelecek nesillerden önce farklı boyutlarda susuzluğa tanık olacağı uyarısında bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi SHMYO Çevre Sağlığı Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Adiller, ülke genelinde yaşanan su sorunu karşısında bizzat su tasarrufunun değerine değinerek, su tasarrufu için neler yapılabileceğini anlattı.

Su sorunu endişelendiriyor

Son yılların en sıcak yaz aylarından birini geçirdiğimiz bu dönemde susuzluğun aklımıza gelen ilk sorunlardan biri olduğunu belirten Çevre Sağlığı Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Adiller, “Bu sorun her yıl gündeme geliyor. İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerimizde yaz. Bu yıl kış ve bahar aylarındaki yağışlar önceki yıllara göre daha düşük seviyede kaldığı için daha tehlikeli bir şekilde etkisini gösteriyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu şehirlerde barajların doluluk oranının yüzde 40’ın altına düştüğünü görüyoruz. Öte yandan İSKİ’den 12 gün ortasında yapılan iki rekor haberi geliyor. 14 Temmuz’da tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşan su kullanımı, 26 Temmuz’da bir üst seviyeye çıkıyor. Tabii farklı şehirlerimizde de benzer durumlar yaşanıyor. Bu çok endişe verici.” söz konusu.

Bireysel tasarruf, çok fazla su tasarrufuna yardımcı olur

Ülkemizin tam tersine su zengini bir ülke olmadığına işaret eden Adiller, “Su fakiri olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Bu yıl büyük çaplı bir susuzluk yaşamasak da artan sıcaklıklar ve nüfus nedeniyle önümüzdeki yıllarda susuzluk sorunu bizleri zor günler geçirebilir. Bu noktada yetkililerin alacağı tedbirler dışında biz vatandaşlara da görev düşüyor. Bireysel olarak yapabileceğimiz birkaç litre tasarruf bile bütünsel olarak düşündüğümüzde çok büyük miktarda su tasarrufu yapmamıza yardımcı oluyor.” uyardı.

1 günde milyonlarca metreküp su tasarrufu yapmak mümkün.

Günlük hayatta yapılacak küçük değişikliklerin bile büyük etkiler yaratabileceğini yineleyen Adiller, “Yıllardır herkesin bildiği, en kolay tasarruf yolu olan ‘diş fırçalarken musluğu kapalı tutma’ alışkanlığını hep birlikte edinelim. Normal bir musluk ortasında dakikada 10-15 litre su sızdırıyor.Fırçalama süresinin 1 dakika olduğunu düşünürsek günde iki kez dişlerini fırçalayan bir kişi gün ortasında evden çıkarken 20 ila 30 litre su israf ediyor. 4 kişilik bir ailede bu miktar 80-100 litreyi, ülke nüfusunun dörtte biri hesaba katıldığında 400-600 bin metreküpü buluyor. Bu önlemle birlikte ülke genelinde 1 günde milyonlarca metreküp su tasarrufu yapmanın mümkün olduğunu görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Basitçe evde uygulanabilen farklı tekniklerle tasarruf sağlanabilir.

Evimizde, iş yerimizde ve hatta bahçemizde kullandığımız su miktarını nasıl azaltabileceğimize dair çeşitli tasarruf prosedürlerinden bahseden Çevre Sağlığı Uzmanı Dr. Eğitmen Üye Ahmet Adiller, şöyle devam etti:

“Evde yemek pişirirken sebze ve meyveleri akan muslukta yıkamak yerine leğende yıkadığımızda tükettiğiniz su miktarı oldukça azalacaktır. Yıkadığınız suyu çiçeklerinizi sulamak için de kullanabilirsiniz. Suyun en çok kullanıldığı yerlerin başında kuşkusuz banyo ve tuvaletler gelmektedir. Banyoda geçirilen süreyi kısaltmak, banyo esnasında direkt olarak suya ihtiyacımız olmadığında musluğu kapatmak, tuvaletlerin rezervuarlarına rezervuarınızın kapasitesine göre dolu pet şişe koymak hızlı bir şekilde uygulanabilecek önlemler arasında. . Çamaşır ve bulaşıklar da meskenlerde çok fazla su kullanılmasına neden olur. Günümüzde çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi kullanımı oldukça fazla su tasarrufu sağlamaktadır. Ancak bu noktada tasarrufları artırmak için alınabilecek önlemler de bulunmaktadır. Çamaşırların yıkanması noktasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri çamaşır veya bulaşık makinesinin az miktarda çamaşır veya bulaşık için çalıştırılmamasıdır. Bunun dışında çamaşırlar veya çok kirli olmayan bulaşıklar için kısa programlar tercih edilebilir. Kısa programlarda yıkamak su kadar elektrik tasarrufu da sağlıyor.”

Bahçede tasarruf için kısa sürede fazla sulama yerine sık ve az sulama yapılmalıdır.

Evde olduğu kadar bahçede de büyük oranda su tasarrufu yapılabileceğini vurgulayan Adiller, “Birinci değerli nokta, bölgenin iklim koşullarına uyumlu ve yüksek su ihtiyacı istemeyen bitkileri seçmektir. bahçemiz. Bundan sonra sulama kuralları çok değerlidir. Bahçe sulama sırasında en sık yapılan yanlış uygulamalardan biri de kısa sürede bol su ile sulama yapmaktır. Kısa sürede yüksek sulama yapıldığında bitkinin ihtiyaç duyduğu fazla su, bitki köklerinin ulaşamadığı toprağın alt katmanlarına gider. Bu nedenle bahçe sulamasında az miktarda ve sık aralıklarla su verilmesi daha uygundur. Ayrıca sulama saatlerinin sabah erken veya akşam geç saatlerde yapılması da sulama sırasında güneşin buharlaştırdığı su miktarını azaltacaktır. Bu önlemlerin dışında klasik sulama formüllerine göre daha az su tüketimine neden olduğu için damla sulama sistemlerinin kullanılması da bir diğer tasarruf yöntemi olarak değerlendirilebilir. tavsiye verdi.

Musluk üzerine konulacak küçük bir aparat ile daha az su harcanabilir.

Evlerde su kullanan cihazların veriminin su tasarrufu açısından da çok değerli olduğuna işaret eden Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Adiller, “Bildiğimiz üzere teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha az güç tüketip daha çok iş yapan birçok cihaz karşımıza çıkıyor. çalışmaları güç verimliliği açısından her geçen gün geliştirilmektedir. Bu durum su kullanımında da benzer bir yapıya sahiptir. Günümüzde üretilen çamaşır makineleri ve bulaşık makineleri birçok üstün özelliğinin yanı sıra su tüketimi konusunda da cimrilikleri konusunda birbirleriyle rekabet etmektedir. Bu tasarruf yarışı bu cihazlarla sınırlı değil. Günümüzde kullandığımız armatürlerin çoğu, daha az su vermeye ve daha fazla tasarruf sağlamaya odaklanıyor. Bu tasarruf sadece yeni alınan armatürler için geçerli değildir. Bugün eski tarz musluğunuza yerleştireceğiniz küçük bir aparat size daha az su tüketerek aynı performansı alma imkanı sunuyor.” söz konusu.

Sürdürülebilir bir yaşam için kararlılık önemli…

Dr. Adiller sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu noktada bize düşen görev, en önemli doğal kaynaklarımızdan biri olan suyumuzu korumak için su tasarrufunu ön planda tutan ürünleri tercih etmektir. Alışkanlıklarımızı değiştirmek zor olsa da sürdürülebilir bir yaşam için kararlı olmamız gerekiyor. Aksi takdirde, gelecek nesillerden önce susuzluğun farklı boyutlarda yaşandığına şimdiki nesillerimiz şahit olacaktır.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu