Haber

Alakır Vadisi’nde Yeni Bir Bitki Türü Keşfedildi

ANTALYA’nın Kumluca ilçesine bağlı Alakır Vadisi’nde araştırma yapan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Candan Aykurt liderliğindeki ekip bir bitki türü keşfetti. Yeni türe, 19 yıl önce bölgeye yerleşen ve doğayla iç içe yaşarken HES’lere karşı mücadeleleriyle tanınan Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu çifti anısına ‘Scrophularia tugbae-birhanii’ adı verildi.

İstanbul’daki metropol hayatından bunalan Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu çifti, 19 yıl önce Antalya’nın Kumluca ilçesi sınırları içindeki Alakır Vadisi’ne gelerek arazi satın aldı. Yaklaşık 70 kilometre uzunluğundaki Alakır Nehri’nin Bey Dağları’nın zirvesinden çıkıp Akdeniz’e aktığı dağlık köy olan Kuzca İlçesi’ne yerleşen çift, toprağı sürmeyi, ekmek biçmeyi ve süt sağmayı öğrendi. keçiler. Tamamen doğal malzemelerden kendi evlerini inşa eden ikili, elektriğini güneşten, yiyeceklerini ise topraktan alarak yaşamlarını sürdürdü. Tuğba Günal-Birhan Erkutlu yıllardır HES’lere karşı yürüttüğü çalışmalarla bölge halkının takdirini kazandı.

Doç. Toros Dağları’nda araştırma yapan Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Candan Aykurt ve ekibi Alakır Vadisi’nde bir bitki türü keşfetti. Doç. Dr. Candan Aykurt’un liderliğinde çalışan ekipte Akdeniz Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nden akademisyenler Doç. Dr. Barış Özüdoğru, Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz, Öğr. Gör. Görmek. Dr. Sarı Yol, doktora öğrencileri Burçin Çıngay ve Mertcan Gülben katıldı. Grubun keşfettiği bitki türüne, hayatlarını doğanın korunmasına adayan Tuğba ve Birhan çiftinin anısına ‘Scrophularia tugbae-birhanii’ adı verildi.

Doç. Dr. Candan Aykurt, çalışmaların TÜBİTAK projesi kapsamında yürütüldüğünü belirtti. Doç. Bölgedeki çalışmaların bitki biyoçeşitliliği açısından önemli olduğunu belirten Prof. Candan Aykurt, “Uzun çalışmalar sonucunda yeni çeşidi bilim dünyasına tanıttık. Ekip olarak ‘Scrophularia tugbae-birhanii’ ismi uygun görüldü. Bu alan biyoçeşitlilik açısından çok değerli ve üzerinde durulması gereken bir alan. koruma altında.Yaptığımız çalışmalar ve sonuçları çiftin bu konuda haklı olduğunu gösteriyor.Öğrencilerim ‘Dibek Tabiatı Koruma Alanı’nda çalıştı.Bölgedeki biyoçeşitlilik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.Bilim dünyasına tanıtılan 4. türdür. Beydağları. Yapılan keşifler bölgenin zenginliğini ortaya koyuyor. Bu bölge bitki çeşitliliği açısından Türkiye’nin en zengin alanlarından biri. Alakır “Beydağları gibi alanların korunması çevredeki ekosistemi de olumlu etkiliyor.”

Tuğba Günal, bölgedeki biyolojik çeşitliliğin araştırılması amacıyla yapılan çalışmalarda keşfedilen bitki türlerinin adını almaktan gurur duyduklarını belirterek, “Vadide 2016 yılından bu yana çalışmalar yapılıyor. Daha önce Ayşen’in yaptığı bir çalışma vardı. Akdeniz Üniversitesi’nden Özçandır. Hoca Candan’a çok teşekkür ediyorum. Kendisi duyarlı bir davranış sergiledi. “Doğayı koruma çalışmalarımızın temeli oldu. Biyoçeşitlilik açısından çalışmaların devam etmesi bizim için çok değerli. Alakır Vadisi’ndeki koruma alanlarının çalışmalarla genişletilmesi en büyük isteğimiz. Yeni bir çeşidin ismimizi alması büyük bir gurur. Buna layık görülmemiz çok önemli” dedi.

dodurgaajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu